Review: tado° Slimme Bedrade Thermostaat Starter Kit V3+ incl. Bridge, via tink.nl

Denk je aan smart homes, dan denk je waarschijnlijk aan slimme verlichting, slimme beveiligingscamera’s en toepassingen via je Google Nest. Maar wist je dat ook je verwarming ‘smart’ geregeld kan worden? En hoe! Het merk tado° is in Nederland een van de pioniers op het gebied van slimme oplossingen voor je verwarming. En in dit artikel nemen wij je mee in onze ervaring met de slimme thermostaat en slimme radiatorknoppen van tado°, ontvangen via smart home expert tink.

Waarom zou je überhaupt slimme verwarming in huis willen?

Of je thuis nu nog een traditionele verwarming hebt of een wat modernere setup, met tado° maak je iedere verwarmingsinstallatie smart. Maar waarom zou je dat überhaupt willen? Nou, er zijn verschillende redenen. Zo kun je denken aan eenvoudige bediening op afstand, via je smartphone bijvoorbeeld. Of je kunt denken aan het instellen van de verwarming op jouw ritme en woongedrag of levensstijl. Maar misschien nog wel interessanter; je kunt onwijs veel energie besparen, veel specifieker inzicht krijgen in je energieverbruik en dus ook op een effectieve manier geld besparen. Genoeg redenen dus om te denken aan een slimme thermostaat. Maar tado° gaat nog een stapje verder met slimme thermostaatknoppen. Zo maak je de installatie ook nog efficiënter, want gebruik je de zolder bijvoorbeeld niet, dan kun je de zolderverwarming met de slimme oplossing van tado° gewoon uitzetten via je smartphone. Je bedient iedere radiator afzonderlijk naar gebruik van de ruimte. Ideaal dus! Maar, werkt het in de praktijk? En wat zijn de haken en ogen? Lees snel verder!

Unboxing van de tado° Slimme Bedrade Thermostaat Starter Kit V3+ incl. Bridge + 8-pack Radiatorknoppen

Wij ontvingen van tink de tado° Wired Smart Thermostaat Starter Kit V3+, een Quatro pack en twee losse Smart Radiator Thermostaat knoppen. Mooie verpakking, een premium look en feel en ook een fijne, eenvoudige (lees: plug and play) setup wat betreft onderdelen, schroefjes, bevestigingen, et cetera. Tado heeft gekozen voor gebruik van batterijen, wat zowel voor- als nadelen kent, maar omdat de levensduur van de apparaten (naar verluidt) langdurig is – zijn er meer voordelen dan nadelen. Wel is het zo dat de thermostaat zelf even wennen kan zijn, zeker als je bijvoorbeeld een Toon gewend bent. De thermostaat van tado° werkt ook op batterijen en heeft geen led-scherm/touch screen. Alles gaat immers via de app dus dit kan even gek voelen. Zeker omdat je de temperatuur pas kunt aflezen met een druk op de knop. Maar al met al een mooie setup waarbij je het gevoel hebt dat je te maken hebt met een hoogwaardig merk.

Onze Thermostaat setup: van Toon naar tado°

Eerlijk is eerlijk, het zat ons zelf niet mee met de installatie van tado°. Het begon eigenlijk al bij het verwisselen van de thermostaat. Want wij gebruikten in onze test home voorheen een Toon, en deze was direct vanuit de woonkamer verbonden met de ketel op zolder (tweede verdieping). Bij het vervangen van de thermostaat zou je denken dat het een kwestie zou zijn van draadjes van de thermostaat vervangen, maar dit bleek niet het geval. Onze fout, toegegeven (hadden we de stappen van tado° maar goed moeten volgen). Maar vlekkeloos verliep het niet. Gelukkig had een vriendelijke medewerker bij de Hornbach Den Haag Ypenburg (shout out naar hun) toevallig recent een tado°-cursus gevolgd, dus toen we daar langsgingen voor advies kwam al snel naar boven dat we toch niet zo ambitieus hadden moeten handelen. Na een simpele (kroonsteen) oplossingen was onze slimme thermostaat aangesloten, succes! Maar nu de slimme thermostaatknoppen nog.

Volgende issue. De slimme thermostaatknoppen van tado° werken alleen en uitsluitend op radiatoren met thermostatische ventielen, niet met handmatige ventielen (die alleen een +/- knop erop hebben zitten). Drie keer raden wat voor ventielen onze test home radiatoren hadden. Jup, handmatige ventielen. Wat tado° hier zelf over zegt:

‘’Je kunt je handmatige ventiel laten vervangen door een M30 x 1,5 mm thermostatisch radiatorventiel om een tado°° Slimme Radiatorknop te kunnen installeren. We raden aan dit door een installateur te laten doen.’’ 

En geleerd van de fout die we maakten bij de thermostaat, hebben we natuurlijk een installateur gebeld. Die is langs geweest en heeft alle (in ons geval) 6 radiatorventielen vervangen door thermostatische ventielen. 

Installatie van het tado° verwarmingssysteem

De installatie van de tado° radiatorknoppen is eigenlijk erg eenvoudig. Je draait de tado° knop op je (thermostatische) radiatorventiel, je scant de QR op de tado° knop, en vanuit de app koppel je de knop aan je installatie. In principe ben je dan good to go. En het werkt gewoon prima. Let er trouwens wel op dat je de knop binnen (ca.) 8 meter van je tado° receiver houdt, in verband met ontvangst. Weinig minpunten dus. Moeten we een puntje van kritiek leveren, dan zou dat kunnen zijn dat het bevestigingsmateriaal niet super robuust aanvoelt. Ook het open- en dichtdraaien/klikken van de knoppen ging bij ons niet even soepel. Maar al met al een positieve ervaring en indruk.

Gebruik van de tado° app

Het gebruik van de app is niet moeilijk, je kunt er in principe zonder handleiding doorheen. Het toevoegen en aanpassen van knop- en kamerindeling gaat makkelijk en je hebt nog best wat opties en features, zoals ‘Open raam detectie’, een ‘Slim schema’ en ‘Aanpassing aan het weer’. Alles werkt ook naar behoren (let er wel op dat er soms een paar seconden tussen kunnen zitten wanneer je vanuit de app bedient).

Review

Raden we de slimme thermostaat en thermostaatknoppen van tado° aan? Jazeker. Let er wel op dat je thermostatische ventielen op je radiator hebt zitten, dat je de handleiding goed leest en dat je bij twijfel een monteur achter de hand hebt. Dan zit je goed. We hebben de installatie nu een paar dagen draaien en zijn er zeer tevreden over. Het is vooral fijn dat je losse ruimtes afzonderlijk kunt verwarmen en dat alles via de app geregeld kan worden. 

Wat de prijs betreft dient opgemerkt te worden dat er met regelmaat acties / aanbiedingen lopen op tado° items. Zo kost de tado° Slimme Bedrade Thermostaat Starter Kit V3+ incl. Bridge 219,99 bij tink.nl, maar is ‘ie op dit moment met 31% korting verkrijgbaar voor 149,95. Wat betreft de radiorknoppen heb je via tink.nl een 5-pack voor 329,95. Een totale setup zou dus zo’n 500,- kunnen kosten als je in totaal 7 radiatoren zou willen bedienen. Heb je er minder, dan ben je wat goedkoper uit.

Overweeg je een dergelijk systeem? Neem dan een kijkje op tink.nl voor het tado assortiment dat zijn aanbieden.

RECENSIES OVERZICHT
Opties
Gebruiksvriendelijkheid
Design
Prestaties
Prijs
Kwaliteit
Vorig artikelCasino’s en Identificatiesystemen
review-tado-via-smart-home-expert-tink-nl Denk je aan smart homes, dan denk je waarschijnlijk aan slimme verlichting, slimme beveiligingscamera's en toepassingen via je Google Nest. Maar wist je dat ook je verwarming ‘smart’ geregeld kan worden? En hoe! Het merk tado° is in Nederland een van de pioniers op...