Tegenwoordig kun je nieuwere smartphones en smartwatches gewoon draadloos opladen. Het werkt fantastisch en voor veel mensen is het inmiddels ‘standaard’ geworden. Laad jij nog niet draadloos maar wil je wel een draadloze lader aanschaffen? Of ben je op zoek naar een nieuwe draadloze lader? Dan is dit artikel voor jou! Want waar moet je nu precies op letten als je een draadloze oplader gaat kopen en welke zijn goed? We vertellen het je in deze blog.

Draadloos lader is fijner (toch?)

In ons team laadt eigenlijk iedereen tegenwoordig met een draadloze oplader. En dat heeft natuurlijk meerdere redenen. Onze eigen ervaring leert namelijk dat draadloos opladen gewoon veel fijner is. En als iPhone fanaten moeten we zeggen dat het er ook nog eens fancy uitziet. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat je telefoon nergens aan vast zit, waardoor je -voor het gevoel in ieder geval- gemakkelijker en flexibeler kunt laden.

De werking van draadloos opladen 

Eerder hebben we al wat over de techniek achter draadloos opladen geschreven, maar het is misschien handig om dit nog een keer supersnel te behandelen. In een draadloze oplader zit een magneet, en daaromheen zit koperdraad. Als er spanning op de koperdraad wordt gezet, ontstaat er een elektromagnetisch veld. Hiermee kan energie overgebracht worden door de lucht (maar dan wel op hele kleine afstanden). Daarom moet je smartphone ook tegen de lader liggen. Hetzelfde koperdraad zit immers ook aan de achterzijde van je smartphone – en op die manier kan er opgeladen worden zonder draad 😉 Snelle en heldere uitleg toch? 

Waar moet je op letten bij het kopen van een draadloze lader?

Je moet eerst weten wat voor soort draadloze lader je wilt. Wil je bijvoorbeeld een standaard waar je telefoon rechtop in staat? Of wil je een platte (liggende) lader? Voor het oplaadproces maakt het geen verschil, maar het is wel handig om daar een bewuste keuze in te maken. 

Daarnaast moet je heel goed (!) letten op het vermogen dat een draadloze lader kan leveren. Hoe meer vermogen (in Watts), hoe sneller een telefoon oplaadt. Een oplader die max. 5 Watt levert zal (heel) veel trager laden dan een lader die bijvoorbeeld in max. 10 Watt oplaadt. Hierbij moet je wel even dubbelchecken dat je telefoon dan ook 10 Watt kan ontvangen. 

Het laatste waar je op moet letten is de setup van de draadloze oplader. Zorg ervoor dat je er een koopt met kabeltje en met oplaadblokje. Vaak hebben de goedkopere varianten standaard geen stekkerblokje inbegrepen, waardoor je er zelf een moet fixen. Maar dit kan weer nadelig zijn voor het laden (technisch verhaal met amperes, et cetera). Ons advies is dan ook om gewoon een wat duurdere (complete) draadloze oplader te kopen van een goed merk en goede reviews, dan weet je dat alles goed zit. 

Welke draadloze oplader voor de iPhone?

Bij Dutch-Tech hebben we zelf iPhones en hebben we inmiddels wel wat draadloze opladers voor de iPhone getest. Ze bevallen allemaal wel, doen wat ze moeten doen en zien er leuk uit. Zo hebben we goede ervaringen met de MagSafe Charger van Apple, de Decoded MagSafe oplader met Nike Grind leer, de Aukey 3 in 1 draadloze oplader en de Blue Built Draadloze Oplader 10Watt. Voor prijzen en dergelijke verwijzen we je door naar een goede online partij voor draadloze iPhone opladers, zoals Appelhoes (waar wij vaker spullen voor onze iPhones bestellen). Voor Android-telefoons kun je natuurlijk ook even online verder kijken.

Happy charging!