Tado’s nieuwe systeem: de tado° X thermostaat en slimme radiatorknoppen, onze eerste indruk!

Heb jij nog geen slimme verwarming? Dan is dit misschien wel dé tijd om hier serieus over na te denken. Met de wintertijd die onlangs is ingegaan wordt het sneller donker en ook de temperaturen gaan gestaag naar beneden. Bij steeds meer mensen gaat de verwarming deze dagen dan ook aan en hoe fijn is het dan als dit op een slimme (smart) manier kan?! Met een slimme verwarming kun je je verwarming thuis veel efficiënter en gerichter regelen en inrichten. Hiermee bespaar je kosten op je energierekening, regel je je verwarming op een eenvoudigere manier en gebruik je de ketel alleen als dat nodig is. In dit item kijken we daarom naar het nieuwe slimme verwarmingssysteem van tado°: de tado° X.

Heb jij al een tado°-systeem in huis? Dan lees je in dit item ook wat nu de verschillen zijn tussen tado° X en voorgaande modellen zoals de tado° V3+. Zo weet je direct of het (wat ons betreft) de moeite waard is om over te stappen naar het nieuwe vlaggenschip van tado°, of niet natuurlijk.

tado° en onze ervaring met het merk

tado° is inmiddels een bekend en gerenommeerd merk geworden voor slimme verwarmingssystemen en slimme radiatorknoppen. We hebben dit systeem ook zelf in onze woningen draaien sinds dit voorjaar. Super handig voor het -op afstand- (voor)verwarmen van kamers of de gehele woning. Alles eenvoudig geregeld via de handige app van tado°. Eenmaal geïnstalleerd heb je er geen kind aan, los van het gegeven dat de batterijen zo nu en dan vervangen moeten worden. Maar verder geen problemen, draait als een zonnetje.

Maar eerlijk is eerlijk, het was in eerste instantie wel een klusje om de tado° V3+ te installeren. Onze woningen (gebouwd in 1971-1973) hadden namelijk hele oude radiatorkranen, met van die ‘plus-min’ radiatorknoppen – je kent ze ongetwijfeld. We moesten de ventielen daarom vervangen en het hele systeem laten leeglopen en ontluchten. Pas daarna konden we de radiatorknoppen van tado° gebruiken. Heb je er een beetje verstand van, dat is dit eigenlijk snel geregeld. Maar wij wisten het van tevoren niet en we hadden ook geen idee van wat we moesten doen. Toen we eenmaal hulp kregen van de loodgieter bleek het een fluitje van een cent, maar er zat wel wat tijd en werk in. Hou hier dus rekening mee als je in een ouder huis woont – er kan dan dus nog wat extra werk bij komen kijken. 

Al met al hebben we wel een zeer goede ervaring met tado°. Toen zagen we onlangs dat er een nieuw model uit werd gebracht: de tado° X. Een ogenschijnlijke upgrade, maar in hoeverre is dit ook echt zo? Time to find out! We kregen het systeem in huis en hieronder lees je hoe het is gelopen, van unboxing tot daadwerkelijk gebruik.

Unboxing van het nieuwe tado° X systeem

Voor de upgrade van de tado° V3+ naar tado° X hebben we een aantal tado° items in huis gekregen. We hebben zelf geen warmtepomp draaien (hier heeft tado° ook iets voor), dus voor deze review blijft het bij de nieuwe producten voor het verwarmingssysteem van tado°. We hebben het hier over de tado° Bridge X, de tado° slimme thermostaat X en de nieuwe tado° X thermostaatknoppen. De temperatuursensor hebben we voor nu overgeslagen, maar we halen deze in de nabije toekomst waarschijnlijk nog in huis.

Bij ontvangst van het pakket merk je meteen dat je kwaliteit in huis krijgt. Het ziet er allemaal strak, modern en kwalitatief uit en we konden zien en voelen dat tado° bij de X extra efforts in het design heeft gestoken (meteen een spoiler voor de vergelijking met de tado° V3+). Verder was het pakket qua inhoud precies hetzelfde als bij de V3+, met dezelfde onderdelen, dezelfde koppelstukken en dezelfde items. Wel viel direct op dat de bridge draadloos is, waar de V3+ nog een bridge had die met een netwerkkabel aan de modem/router gekoppeld moest worden.

Installatie van tado°X

In onze testhome hadden we al een tado° V3+ systeem draaien, dus we waren al op de hoogte van de benodigde stappen tijdens het installatieproces – die onveranderd zijn gebleven. Dit had een bijkomend voordeel – want de radiatorknoppen van de tado° X hebben hetzelfde schroefdraad als de knoppen van de V3+. Voor het verwisselen van de knoppen hoefden we alleen de oude knoppen los te draaien om de nieuwe knoppen erop vast te draaien. Daarna kon de installatie vervolgd worden in de app.

Eenmaal in de app van tado° konden we het oude (V3+) systeem eenvoudig verwijderen om het nieuwe systeem vervolgens te installeren. Dit was letterlijk een kwestie van minuten. Het systeem herkende alles erg snel (sneller dan bij de V3+) en ook de thermostaat was binnen no-time up and running. Super handig dus. We denken dat dit kwam door de verbeterde features van de Bridge X. De installatie van de Bridge X is trouwens Plug & Play: stekker in het stopcontact en klaar ben je. Via WPS (Wifi Protected Set-up) maakt de bridge draadloos contact met je modem of router en in principe doet ‘ie zijn werk dan automatisch. Bij ons ging het in ieder geval vlekkeloos.

Het installeren van de radiatorknoppen ging erg eenvoudig. De app loodst je in principe door alle stappen heen. Tussentijds hadden we ook geen last van lange laadtijden, foutmeldingen of andere belemmeringen. Tip: zet de bridge X op een centrale plek in je woning in het stopcontact. Als je namelijk meerdere verdiepingen hebt moet je namelijk rekening houden met de afstand tussen de radiatorknop en de bridge; dit mag niet te ver zijn. Het kan invloed hebben op de reactietijd.

De tado°app

We gebruikten de app van tado° natuurlijk al voor de vorige installatie van de V3+ en met de tado° X maak je gebruik van dezelfde app. We kunnen hier heel kort en krachtig over zijn: heb je alles eenmaal naar wens ingesteld, dan heb je er geen omkijken meer naar. Alles werkt snel, alles reageert soepel en ook qua gebruiksvriendelijkheid hebben wij niets te klagen. Wil je meldingen ontvangen? Bijvoorbeeld bij een open-raam-detectie, dan werkt dit ook allemaal prima (heel handig!). En wil je minder meldingen ontvangen, dan kun je dit ook eenvoudig inregelen in de app.

Je kunt allerlei programma’s instellen, regels bepalen en zelfs geolocatie functionaliteiten. Dus verlaat je de woning, dan gaat de verwarming aan of uit – afhankelijk van wat je zelf wilt natuurlijk. Verder kun je vanuit de app allerlei inzichten krijgen, wat natuurlijk ook goed is met oog op besparen en op het bewust(er) worden van je energieverbruik. Hieronder wat voorbeelden:

Een nadeel is hierbij wel dat sommige functionaliteiten alleen beschikbaar zijn via ‘Auto-assist’, een betaalde functie van tado°. Uiteindelijk kies je voor een slim verwarmingssyteem om geld te besparen. Als je dan weer geld moet uitgeven aan de app, is dit een beetje gek vinden wij – ook al gaat het om premium functionaliteiten.

Wat vinden wij van tado° X?

Ja, de tado° X is echt wel een aanrader! Het kost je iets, maar dan haal je ook en goed systeem in huis. En uiteindelijk bespaar je er ook echt mee. Niet alleen tijd en moeite (want met een oud plusmin-systeem moet je iedere keer alle kamers af en aan om de knoppen aan of uit te draaien) maar vooral ook geld. Wij vinden het juist een enorme plus dat je je woning per kamer kunt verwarmen. En ben je ’s avonds op pad geweest en stap je in de auto (of OV) naar huis, dan kun je je woning of kamer(s) eenvoudig via de app verwarmen, zodat je in een lekker warm huis thuiskomt. Tussentijds bijstellen van de temperatuur is ook echt heel handig. Alles simpel vanuit de app, want je telefoon is in feite je slimme afstandsbediening.

Heb je nog geen slimme verwarming? Dan is tado° wat ons betreft uberhaupt een absolute aanrader – of je nu gaat voor de X of voor een ander model.

Heb je al wel een slimme verwarming, zoals de tado° V3+? Dan is onze eerlijke mening dat X niet per se een noodzakelijke upgrade is, wel een handige. Tuurlijk, er zijn wel degelijk grote voordelen te spotten in de X. In onze ogen zit de grootste plus dan in de knoppen die handiger werken, meer kunnen en oplaadbare batterijen hebben (veel beter!). Verder zijn er qua functionaliteiten verbeteringen, maar wat ons betreft geen schokkende verschillen tussen de tado° X en de V3+. Hier gaan we graag nog iets uitgebreider op in voor de mensen die al een tado° systeem hebben. 

Verschillen tussen de tado° V3+ en de tado° X

Andere protocollen
De grootste update bij tado° X is de ondersteuning met Matter en Thread, waardoor het hele systeem op een ander protocol werkt, met Zigbee en Z-wave. Het voordeel hiervan is dat je niet per se meer een bridge van tado° nodig hebt, maar dat je dit gewoon kunt regelen via je NestHub 2nd gen. Dat scheelt weer wat kosten.

Betere bridge en samenwerkingsmogelijkheden met smart-diensten
Verder kunnen de Bridge en de draadloze ontvanger van tado° X het signaal versterken waardoor je ook radiatorknoppen verderop in huis beter kunt bereiken. En voor de echt moeilijk bereikbare plekken kun je altijd eenvoudig een tweede Bridge in huis halen. Tado° X werkt met Google Home, Alexa, Apple Homekit, IFTTT et cetera. Al deze platformen kunnen samenwerken met tado°. Wij hebben dit overigens zelf niet gekoppeld, maar dan weet je in ieder geval dat het wel tot de mogelijkheden behoort. 

Betere radiatorknoppen
Dan de verschillen tussen de radiatorknoppen. Hier zie je wel een aantal grote verschillen. Op de eerste plaats de oriëntatie, die is anders en (wat ons betreft) veel handiger! Je kunt makkelijker een ideale stand kiezen door te draaien en ook het ledschermpje kun je mee laten bewegen qua oriëntatie (handy voor het aflezen van informatie!). Ook het led-scherm zelf oogt frisser, moderner en luxer. Bovendien werken de knoppen op een oplaadbare geintegreerde accu, dus simpelweg opladen met een USB-C, waar je voorheen met de tado° V3+ moest werken met 2 batterijen (die trouwens al na 8 maanden vervangen moesten worden in onze testhome). Tot slot zit er ook kinderbeveiliging op de knoppen – te gebruiken via de app.

Opvallend: de oude knoppen hadden een luchtkwaliteitssensor. De nieuwe tado° X knoppen hebben deze functionaliteit niet, terwijl dit wel in de app wordt aangegeven. Maar zoals je hierboven ziet: optisch een wereld van verschil en ook praktisch handiger vanwege de wendbaarheid van de knoppen.

De slimme thermostaat van tado° X heeft wat ons betreft een minder mooi design dan de V3+. Hij is veel aanweziger en ook de kleur zwart moet maar net in je interieur passen. Met een witte kleur waren we wellicht beter af. Ook vinden we het niet per se een upgrade qua functionaliteiten. Eigelijk doen wij weinig tot niets met de thermostaat en er is niet heel van vanaf te lezen, zeker niet als je het vergelijkt met een toon bijvoorbeeld. Misschien is dit iets voor een volgende versie (lezen jullie mee tado°? ;-))

Prijzen en kopen

Benieuwd naar de prijzen van tado° X producten? Bekijk dan zeker eens hun webshop: https://shop.tado.com/nl-bx
Momenteel hebben ze hoge kortingen tot wel 40% waarbij je al een compleet systeem in huis kunt halen vanaf 209,99 euro. En natuurlijk kun je ook afzonderlijke items aanschaffen op basis van wat jij precies nodig hebt. Op moment van schrijven staat Black Friday voor de deur dus doe er je voordeel mee!


RECENSIES OVERZICHT
Opties
Gebruiksvriendelijkheid
Design
Prestaties
Kwaliteit
Prijs
Vorig artikelInnovatieve IT-oplossingen voor bedrijven: ontdek de mogelijkheden
tados-nieuwe-systeem-de-tado-x-thermostaat-en-slimme-radiatorknoppen-onze-eerste-indrukOordeel van Devi (Redactie Dutch-Tech): De tado° X is een slim verwarmingssysteem dat ontzettend goed werkt. Het werkt erg eenvoudig en is gebruiksvriendelijk en ook qua functionaliteiten biedt het systeem veel voordelen en manieren om te besparen op de energierekening. Op moment van schrijven haal je een compleet systeem in huis vanaf 209,99, waarmee tado° X ook nog eens een -relatief- scherp geprijsd is.