Het aan het begin van de dag zetten van een kop koffie op het werk voelt voor veel mensen als een vanzelfsprekendheid. Een moment om even bij te praten met collega’s, het biedt je de gewenste kickstart van je werkdag en je hebt de mogelijkheid om nog snel het laatste nieuws op je smartphone te bekijken. Zo vanzelfsprekend als die goede kop koffie lijkt, is het niet. Hoe werkt een professionele espressomachine? In dit artikel lees je er meer over!
Om tot een goede kop koffie te kunnen komen zijn verschillende factoren van groot belang. Zo moet het water de juiste temperatuur hebben en is het aanhouden van de juiste belangrijk, wanneer het water door het koffiemaalsel wordt geperst. Bij een kwalitatief goede koffiemachine kan die druk tot minimaal negen bar worden opgebouwd.
Invloed op de druk op de kop koffie die je zet
Ken jij het effect van een te hoge druk? Vaak zal de koffie een bittere smaak krijgen, wanneer de druk van het koffieapparaat te hoog is. Dat heeft te maken met de stoffen die uit de koffie worden onttrokken. Bij een hoge druk gaat het voornamelijk om bitterstoffen. Andersom is ook een te lage druk niet wenselijk. In dat geval zal de koffie niet goed extraheren, wat de smaak van je kop koffie vermindert.
Opbouw van een professioneel koffiezetapparaat
Technisch gezien zijn er verschillen op te merken tussen een koffiemachine voor thuis en de modellen voor professioneel gebruik. De kleinere apparaten hebben een boiler en zetgroep die met elkaar in verbinding staan. Bij de professionele machines, bijvoorbeeld voor op kantoor, zijn deze onderdelen van elkaar gescheiden. De zetgroep wordt via een zogenaamde thermosifon, via een aparte circulatie, verwarmd met heet water uit de ketel van de koffiemachine. Doordat de zetgroep veelal van verchroomd messing gemaakt is, blijft deze lang op de juiste temperatuur. Dit materiaal neemt de warmte op en blijft gemiddeld zo’n 93 graden Celsius.
Wanneer het water de juiste temperatuur heeft, wordt het naar het koffiemaalsel gevoerd. De druk is hierbij nog minimaal. Men noemt het ook wel pre-brewing. Pas wanneer het koffiemaalsel iets begint op te wellen, zal de pomp van de koffiemachine de druk opvoeren. Zoals in eerder genoemd is, zal het water vervolgens met een druk van minimaal negen bar door het maalsel worden geperst. De combinatie van deze stappen leidt uiteindelijk tot de kop koffie waarmee je aan de werkdag begint.