iOS 8

Nu verkrijgbaar

        

Apple

 • iOS 8 (officiële website)


Algemeen

Updates

Uitgelicht

Dutch Tech – reviews

iOS 8 – features

Om te beginnen de vormgeving. iOS 7 was de grootste stap die Apple ooit genomen heeft in de geschiedenis van iOS, omdat het een compleet nieuw design had. Niet iedereen vond het even mooi en vooral gebruikers van een iPhone 4 klaagden over de slechte prestaties als gevolg van het installeren van de nieuwe versie. Toch werd het ook door velen positief ontvangen, omdat het design frisser en moderner overkomt. Met iOS 8 gaat Apple een stapje verder. Voortaan krijg je interactieve meldingen, zodat je direct kunt reageren op een inkomende melding. Door zo’n melding omlaag te slepen verschijnt er een invoervak bij apps als Berichten en binnenkort hopelijk ook WhatsApp. Bij sommige apps, zoals Mail en wellicht direct na de release van iOS 8 ook Facebook, zie je twee knoppen die je kunt gebruiken om te reageren (markeren van een mail, of het ‘liken’ van een Facebook-post). Interactieve meldingen werken ook vanaf het toegangsscherm en berichtencentrum.

Ook nieuw is dat in het multitaskingscherm je favoriete en recente contacten worden weergegeven. Dit kun je uiteraard uitschakelen als je wilt.
De iMessage-app gaat met iOS 8 ook een stap vooruit. Net als bij onder andere WhatsApp kun je voortaan groepschats beter beheren. Je kunt het onderwerp veranderen, de chat tijdelijk op ‘Niet storen’ zetten. 
Je kunt ook eenvoudig een gesproken bericht, foto of video maken en sturen (welke overigens na korte tijd verdwijnen, zoals bij Snapchat), een kaartje met je huidige locatie versturen (hierbij kun je weer kiezen of dit tijdelijk of defintief moet zijn). Alle foto’s en video’s die je hebt ontvangen worden in een mooi overzichtje geplaatst, dat te vinden is op de ‘Details’-pagina.
Door je iPhone tegen je oor aan te houden kun je een ontvangen gesproken bericht beluisteren zonder dat anderen het kunnen horen. Wil je zelf reageren op dit berichtje, maar ook met je stem, dan tik je op het invoervak en houd je je iPhone tegen je oor aan. Je kunt dan beginnen met spreken en daarna je bericht versturen. 
De Foto’s-app biedt nu de bewerkingstools uit de bekende iPhoto-app aan. Naast het croppen, draaien en verwijderen van rode ogen kun je voortaan zaken als de helderheid, het contrast en de belichting aanpassen naar wens. Bij het bepalen van de compositie van een foto zie je een gradenboog, zodat je een exactere hoek kunt gebruiken. De in iOS 7-geïntroduceerde filters zijn er uiteraard nog altijd te vinden. De Camera-app mag natuurlijk niet vergeten worden. Met iOS 8 kun je met deze applicatie een timer toepassen en time-lapse video’s maken. Ook krijg je meer controle over het gebruik van de AE/AF-lock (Auto Exposure / Auto Focus). Ontwikkelaars kunnen daarnaast allerlei tools gaan gebruiken om hun camera-app(s) te voorzien van onder andere de mogelijkheid om de ISO-waarde te veranderen. Voor mensen die graag foto’s maken met hun iPhone zal dit enorm veel voordeel gaan bieden.
Het is duidelijk dat met iOS 8 de mogelijkheden wat betreft fotobewerking een stuk uitgebreider gaan worden.
Mail is één van de belangrijkste productiviteitsapps die de iPhone en iPad hebben. Op het succes ervan wilde Apple graag door blijven bouwen, en dat is met iOS 8 duidelijk te zien. Wanneer je aan een mailtje bent begonnen met schrijven kun je deze tijdelijk omlaag slepen, zodat je bijvoorbeeld even op zoek kunt naar informatie uit een ander mailtje. Als je dit bij meer mailtjes hebt gedaan kun je deze allemaal net als in Safari in een soort tabview laten weergeven. Heb je een mailtje ontvangen waar over een agenda-activiteit wordt gesproken of waarvan de afzender nog niet in jouw contacten staat, dan wordt er bovenin hiervan een meldingsbalk weergegeven. Je kunt die activiteit of persoon dan snel toevoegen. 
Dankzij een nieuwe veegbeweging wordt het verwijderen en markeren van mails makkelijker, sneller én leuker. Één lange en snelle veegbeweging naar rechts en je verwijdert je mail of markeert deze. Je kunt via instellingen aanpassen wat er moet gebeuren bij deze lange en snelle veegbeweging.
Dat Safari een zeer populaire webbrowser is, zal waarschijnlijk niets nieuws zijn. Toch vond Apple dat het nog altijd beter kan, en wel met iOS 8. Zo krijg je nu geavanceerde opties bij het verwijderen van je internetgeschiedenis. Je kunt nu ook een webpagina eenvoudiger instellen als favoriet. Een gewilde functie is toch nog altijd de mogelijkheid om een website in de desktopweergave te tonen, wat voortaan ook kan! Verder is de zoekmachine DuckDuckGo toegevoegd, waarmee je kunt zoeken op het internet zonder det er informatie over je zoekacties wordt verzameld.
Dankzij extensies biedt Safari, maar ook iedere andere app, de mogelijkheid om integreren met third-party apps. Denk aan een ‘actie‘ voor 1Password, voor het veilig opslaan en beheren van wachtwoorden. Ook worden de deelopties uitgebreider, zodat je vanuit bijvoorbeeld de Foto’s-app kunt delen naar Pinterest. Widgets in berichtencentrum zijn tevens een feit, net als third-party toetsenborden. En als dat nog niet genoeg is kunnen diensten als Dropbox gebruikt worden voor het beheren van documenten en andere bestanden, in plaats van dat je alleen iCloud kunt gebruiken hiervoor. Althans, met iOS 8 kan iedere app standaard een andere dienst gebruiken dan alleen iCloud.
Makkelijker en sneller typen is belangrijk, dacht Apple waarschijnlijk voordat ze met QuickType op de proppen kwamen. Deze nieuwe functie komt met voorspellende tekst, zodat je bij bepaalde berichten al een paar keuzemogelijkheden aangeboden krijgt. Tijdens het typen krijg je daarnaast nog suggesties voor wat je wellicht wilt schrijven. Het voordeel is dat je dat hele woord niet meer hoeft te typen, één druk op de juiste term volstaat. Helaas is QuickType op het moment erg beperkt en het zal dan ook alleen in de volgende talen beschikbaar zijn:
– Engels (geoptimaliseerd voor de Verenigde Staten, het Verenigd – Koninkrijk, Canada en Australië)
– Frans
– Duits
– Italiaans
– Portugees (geoptimaliseerd voor Brazilië)
– Spaans
– Thai

Spotlight is een functie die zal al sinds de allereerste iPhone in iOS bevindt. Je kunt ermee zoeken naar muzieknummers, video’s, berichten, mails en meer. Met iOS 8 zul je voortaan ook Wikipedia-, App Store-, iTunes Store-, iBookstore, Maps- en websuggesties te zien krijgen. Niet alleen via Spotlight trouwens, ook via Safari. Wikipedia-resultaten in Spotlight worden zelfs binnen deze functie geladen. Je wordt dus niet doorverwezen naar de webbrowser, maar kunt de informatie gewoon meteen lezen. Handig toch?

Allereerst dus de App Store. Deze werd in 2008, samen met de iPhone 3G, gelanceerd om ontwikkelaars de mogelijkheid te geven hun creativiteit te gebruiken kwalitatief de beste apps te kunnen leveren aan de man. Er zijn al ruim 1,2 miljoen applicaties te vinden in de App Store die bij elkaar meer dan 75 miljard keer gedownload zijn. Dat er zoveel apps beschikbaar zijn kan positief zijn. Maar het zoeken wordt er alleen maar lastiger door, vandaar dat Apple besloot wat veranderingen door te voeren, zoals trending zoekopdrachtengerelateerde zoekresultatenhorizontaal scrollen door zoekresultaten en Appbundels zodat je pakketjes aan apps binnen kunt halen.
Ook is er een nieuw tabblad, Ontdek, die het tabblad Vlakbij vervangt. Naast dat je zoals voorheen kunt zien welke apps er in de buurt veel gebruikt wordt zie je nu ook welke apps er in het algemeen veel gebruikt worden. Verder is er de mogelijkheid naar apps te zoeken in Spotlight en met behulp van Siri.

iPhone en iPad in de enterprise gaat Apple echt aan het hart, zo bevestigde een tijdje geleden ook weer de samenwerking tussen het bedrijf en IBM. Eveneens is beveiliging van iOS (en OSX!) heel erg belangrijk, maar dat zou eigenlijk voor elk bedrijf gelden. In iOS 8 bouwt Apple verder op de successen die iOS bereikt heeft in de afgelopen jaren. Zo kun je voortaan binnen een bedrijfsomgeving bepaalde apps met een wachtwoord beveiligen. Voor deze ‘bepaalde’ apps zijn sowieso wat vernieuwingen doorgevoerd, net als voor IT-beheerders.

De belangrijkste vernieuwing in iOS 8 en OSX Yosemite is toch wel Continuïteit. Het maakt directe verbinding tussen de iPhone, iPad, iPod touch en Mac mogelijk. Stel, je begint op je iPhone met typen van een mailtje, dan kun je altijd overschakelen naar je iPad of Mac. Ook kun je voortaan telefoontjes en SMS’jes van je iPhone op je iPad of Mac laten verschijnen. En dankzij Instant Hotspot kun je je iPhone automatisch als hotspot gebruiken op je iPad of Mac. Tot slot is AirDrop niet langer alleen te gebruiken tussen de iPhone, iPad en iPod touch, maar ook met de Mac.

Een paar maanden voor de aankondiging van iOS 8 waren er een hoop klachten van ouders wiens kinderen ongewenste aankopen deden. Deze ouders gaven Apple de schuld ervan, hoewel zij er eigenlijk niets mee te maken zouden moeten hebben. Toch vond het bedrijf het tijd om verdere dergelijke akkefietjes te voorkomen, en dat doet men met Family Sharing. Deze functie zorgt ervoor dat je binnen je gezin kunt zien wie wat wil kopen. De ouder krijgt hier dan een melding van die hij of zij mag goedkeuren. Of afkeuren natuurlijk. Je kunt ook elkaars foto-album beheren, een gezamelijke agenda bijhouden en dankzij Zoek mijn iPhone kun je elkaar terugvinden wanneer nodig.

De gezondheid neemt steeds meer af door de zeer hoge populariteit van smartphones, tablets en computers. Fabrikanten van deze producten proberen hier steeds meer op in te spelen met (vaak dure) oplossingen, zoals applicaties, smartwatches enzovoort. Apple besloot met iOS 8 ook wat nieuws te proberen, en wel met Gezondheid. Deze applicatie stelt je in staat bij te houden hoeveel stappen je hebt gezet, hoeveel cafeïne je op een bepaalde dag binnen hebt gekregen, of je wel voldoende slaapt en meer.
In combinatie met andere apps, bijvoorbeeld van Nike, kun je gegevens uitlezen. Gebruik je dus Nike+ of iets dergelijks en je hebt gesport, dan kun je vanuit Gezondheid al de gegevens daarover uitlezen. In feite is het dus niet meer dan een centrale plek voor gegevens uit alle bedenkbare gezondheidsapps. Je kunt ook een medische ID aanmaken die artsen kunnen vinden op je toegangsscherm, mochten ze informatie over jouw gezondheid nodig hebben.
Naast al deze grote vernieuwingen zijn er nog andere wijzigingen doorgevoerd voor bepaalde applicaties. 

Weer toont voortaan een uitgebreider vooruitzicht en de gegevens komen nu niet meer van Yahoo!, maar van alleen The Weather Channel.
In Agenda kun je nu reistijd inschakelen en specifiekere locaties kiezen, zodat je nog zekerder kunt zijn van of je wel op tijd op je afspraak bent. De frequentie voor hoe vaak een activiteit herhaald moet worden is nu ook meer naar eigen wens in te stellen. 
Tot slot kun je in Notities eindelijk tekst vet drukken, cursief maken en onderstrepen. Tevens kun je afbeeldingen toevoegen. Allemaal kleine, maar wel zeer gewilde verbeteringen voor een paar van de meest gebruikte apps.
Dat Apple veel geeft om privacy van haar klanten zou je niet moeten verbazen. Met iOS 8 wil het bedrijf nog meer doen op dit punt. Je kon al langer aangeven welke apps gebruik mogen maken van je locatie, contacten, agenda enzovoort. Met iOS 8 zijn er een hoop nieuwe functies bij gekomen, dus moeten er ook meer privacy-opties bij. Zoals voor het gebruik van je microfooncameraGezondheid en HomeKit. Je kunt nu ook bij de lijst met apps onderaan op de hoofdpagina van Instellingen alle privacy-instellingen vinden. Dus voor locatie, het gebruik van systeemfuncties of systeemapps en meer. En wil je dat een app alleen je locatie mag gebruiken wanneer je deze daadwerkelijk gebruikt? Dat is nu ook mogelijk geworden.
Dan Siri, de spraakassistent. Ook deze kreeg een paar ingrijpende wijzigingen. Het gebeurt vast weleens dat je een liedje hoort waarvan je de naam wilt weten. Normaal was je dan aan het zoeken naar Shazam of Soundhound. Met iOS 8 is Shazam echter ingebouwd, dus heb je de app niet meer nodig. 
Ligt je iPhone aan de lader, dan kun je middels het commando “Hey Siri” de spraakassistent activeren. Hierdoor kun je je iPhone handsfree gebruiken, wat vooral tijdens het autorijden erg nuttig kan zijn.
Siri ondersteunt nog altijd geen Nederlands, maar om toch alvast een begin te maken heeft Apple dicteren in deze taal nu wel mogelijk gemaakt. Wellicht zien we binnenkort alsnog een aankondiging dat Siri volledig Nederlands gaat spreken.
Tot slot toont Siri nu een live-weergave van wat je zegt. Dit wordt door Apple ook wel ‘streaming voice recognition‘ genoemd. Voordeel ervan is dat je fouten er sneller uit kunt halen dan wanneer je moet wachten tot Siri je begrijpt. 

Één van de belangrijkste redenen waarom iPhone en iPad zo populair zijn is dat zelfs visueel, auditief en motorisch beperkte mensen het kunnen gebruiken, allemaal dankzij de toegankelijkheidsfuncties. Met iOS 8 komen er meer opties voor spreek scherm uit. Heb je moeite met het herkennen van kleuren of ben je zelfs kleurenblind, dan kun je grijstinten gebruiken. Je ziet dan alleen zwart, wit en grijs. Verder is het zoomen verbeterd met meer instellingen. Net als bij de vernieuwingen voor spreek scherm uit krijg je een klein menuutje op je scherm te zien waarmee je het zoomen volledig kunt beheren.iOS 8 is compatibel met:

 • iPhone 4S
 • iPhone 5
 • iPhone 5c
 • iPhone 5s
 • iPhone 6
 • iPhone 6 Plus
 • iPod touch (5e generatie)
 • iPod touch (6e generatie)
 • iPad 2
 • iPad (3e generatie)
 • iPad (4e generatie)
 • iPad Air
 • iPad Air 2
 • iPad mini
 • iPad mini 2
 • iPad mini 3

Screenshots

iOS 8

 L: toegangsscherm, R: thuisscherm

L: versimpeld berichtencentrum (Vandaag-weergave), R: nieuw ontwerp bedieningspaneel


 Gebruik Handoff voor samenwerking tussen iOS- en OS X-apps


L: Time-lapse in Camera-app, R: timer in Camera-app
L: fotocompositie instellen, R: Smart Editing

L en R: interactieve meldingen
L: eenvoudig een foto of filmpje maken, R: eenvoudig een gesproken bericht opnemen

L: ‘layer’ bij nieuw mailtje, R: snel toegang tot ‘drafts’ onderaan

L: Tabview in Mail bij meerdere drafts, R: snel toegang tot bepaalde opties

L: interactieve meldingen op toegangsscherm,
R: snelle en lange veegbeweging naar links om te verwijderen

L: DuckDuckGo-integratie, R: snel in favorieten zetten / desktopsite opvragen

L: meer opties voor verwijderen geschiedenis, R: Wikipedia-resultaten in Safari

L: Dicteren in het Nederlands, R: ‘streaming voice recognition’
L: permissie geven voor gebruik Camera, Gezondheid en HomeKit
R: nieuwe optie voor gebruik locatie: ‘Bij gebruik van app’

L en R: verzameling instellingen per app

 L en R: meer informatie in Weer-app
 L: meer opties voor herhalen activiteit, R: reistijd toevoegen

L: Rich-text opties en invoegen foto in Notities-app, R: mail-app herkent nieuwe contacten

L: slimmere Spotlight, R: voorspellende tekst dankzij QuickType/suggesties
L: Trending zoekopdrachten in App Store, R: nieuwe Gezondheid-app
L: nieuwe Tips-app met wekelijkse iOS-tips, R: third-party deel- en actiebuttons
iOS 8.1

L: nieuw iBooks-icoon, R: grotere icoontjes bij instellingen voor Vandaag-weergave berichtencentrum
L: filmrol, ofwel ‘Alle foto’s’ is weer terug, R: icoontjes bij instellingen per app
L: optie om dicteren in- en uit te schakelen, R: iCloud-fotobibliotheek bèta


iOS 8.2

 L: extra informatie over de opties in Gezondheid-app, R: bewijs voor Apple Watch ‘companion’ app


 Gezondheid-app toont ‘weer’ informatie over zink en bloedsuikerspiegel
iOS 8.3

L: ondersteuning voor draadloze CarPlay, R: schakelen tussen 4G, 3G of 2G

 
L: Nieuwe Emoji-weergave, R: Siri spreekt voortaan ook Nederlands

 L: Apple Watch companion-app, R: Activiteit-app (alleen zichtbaar na koppelen Apple WatchiOS 8.4